Ondergrondse parkeergarages worden gevaarlijker doordat er steeds meer elektrische auto’s in staan. Die auto’s kunnen namelijk tijdens het laden in brand vliegen. Een brandende elektrische auto in zo’n parkeergarage bemoeilijkt bovendien het blussen. Dit meldt ‘Kassa’, het consumentenprogramma van BNNVARA.

 

Kassa bezocht met veiligheidsdeskundigen diverse parkeergarages, en die bleken geen van alle brandveilig. Volgens Kassa zijn deskundigen voor een verbod op ondergronds laden. Het Instituut voor Fysieke Veiligheid (IFV) adviseert diverse praktische maatregelen om het stallen en laden van elektrische voertuigen zo veilig mogelijk te laten plaatsvinden. De instantie wil voor de zomer met richtlijnen komen waar ondergrondse parkeergarages aan moeten voldoen.

 

Enkel nog bij uitgang parkeergarage laden


‘Wij gaan gemeenten die een vergunning aanvragen voor laadplekken dringend adviseren om alleen nog bij de uitgang van parkeergarages te laden, zodat de brandweer er makkelijk bij kan”, aldus René Hagen, lector Brandpreventie bij de Brandweeracademie van het IFV van het instituut.

 

Bij het programma Kassa hebben zich meerdere mensen gemeld die te maken hebben gehad met een auto die tijdens het laden vlam vatte. Het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) is gevestigd te Arnhem. Daar, en in de vestigingen in Zoetermeer, werken zo’n 300 professionals dagelijks aan de kwaliteit en de organisatie van de rampenbestrijding en crisisbeheersing in Nederland. Het IFV draagt ertoe bij dat hulpverleners en bestuurders hun werk op een professionele en veilige manier kunnen doen.